tisdag 21 december 2010

Stangenfondue

På centralstationen i Zürich finns det en julmarknad, med en massa stånd, som säljer allt möjligt. När vi skulle till Davos i fredags kom jag lite tidigt, så jag gick och letade efter något ställe att sitta på. Då kom jag förbi ett stånd, som sålde kanske bästa snabbmaten, som man kan komma på!


Stangenfondue!!!


Tänk er detta. En ihålig baguette, där man häller fondue i! Så underbart. Typ som en french hot dog fast bättre.

Tyvärr var jag inte hungrig och hade inte tid att att besöka julmarknaden innan jag åkte hem innan jul. Så jag får testa det en annan gång.

lördag 27 november 2010

Biff Rydberg med whiskysenapssås

När jag var hemma i Ljungby för någon vecka sedan och firade min far, så fick jag en bit oxfilé med mig ner.

Nu när jag snart måste börja tentaplugga, så tänkte jag att det var dags att laga något riktigt gott. Så det fick bli Biff Rydberg.

Började med att blanda senap och creme fraishe och smakade av med en skvätt whisky och salt och lite vitpeppar. Sedan ställdes såsen in i kylen medan jag gjorde resten.

Potatis skalades och delades i bitar. Dessa lades sen i en skål med kallt vatten för att skölja bort en del stärkelse. En lök skivades i tunna skivor och oxfilén skars i ungefär 2x2cm bitar.

Potatisen råstektes med smör och salt i en stekpanna och ställdes åt sidan. Köttet stektes väldigt snabbt i en het panna med lite smör och smaksattes med salt och svartpeppar. Det är viktigt att pannan är mycket varm eftersom bitarna är tunna och man vill undvika att oxfilén blir genomstekt. När köttet fått fin färg tog jag ur dem ur pannan och la dem att vila i tillsammans med potatisen, för att de skulle hålla värmen.

I pannan där jag stekt köttet tog jag nu och stekte löken tills den fått gyllenbrun färg. Detta för att den ska suga upp lite av alla de goa smakerna som köttet lämnade kvar.

Sedan var det bara att lägga upp. Började med potatis i botten, följt av köttet och löken. Såsen placerade jag runt omkring. För att det ska bli en riktig Biff Rydberg ska man ha en äggula på toppen också.



Till detta drack jag ett rött vin, en ripasso från Valpolicella.
Det blev riktigt gott och i såsen kände man en liten brytning av whisky.

En Guete!

Österrikisk Garmknödel

Förra helgen var jag i Österrike och åkte skidor. Sista dagen innan vi åkte hem, så behövde jag något riktigt bastant i magen. Lösningen blev att köpa en garmknödel med vaniljsås.


Jag vet den ser inte aptitlig ut!



Garmknödel är ett slags ångat bröd, som är fyllt med någon slags plommonfyllning. Plommonfyllningen hade en liten hint av något alkoholhaltigt också. De svarta prickarna är någon slags frö som malda och blandade med socker.

Jag tyckte väl att det gick att äta och var ganska gott, men det blev alldeles för mycket. Istället för att vara kanske 15cm i diameter, så kunde den nog varit 10cm istället. Hehe...en av killarna som beställde samma fick frågan om han ville ha två. Han är dock lite längre och större än mig.

Efter en ganska lång tid klarade jag att äta upp hela och sedan stod jag mig på den hela vägen hem. 

söndag 31 oktober 2010

En riktig lokalproducerad kopp varm choklad

I torsdags var det riktigt fint väder, så jag bara kunde inte stanna inne och plugga på eftermiddagen. Jag hade hört att det skulle finnas en mjölkautomat nästan ute vid skolan och jag hade sett den från vägen.

Promenaden var riktigt fin och efter ett tag kom jag fram till automaten. Mjölken var obehandlad och helt färsk. Man bara stoppade i mynt och fyllde på sin flaska. För 1CHF så fick jag 0,7l mjölk. På vägen hem stannade jag vid en affär och köpte en mörk schweizisk choklad. Att göra chokladen sedan är bara enklast möjliga. Värm lagom mängd mjölk och tillsätt så mycket choklad du vill ha och vispa tills den löst sig. Bättre kan det inte bli.





fredag 22 oktober 2010

Rosmarinrimmad fläskkotlett med äppelfräs och rostad potatis inspirerad av Heston Blumenthal

Nu var det längesedan jag skrev, men har haft ganska mycket att göra.

Idag hade jag tänkt att skriva om vad jag lagade förra lördagen. Det var första gången jag lagade något helt kött här nere i Zürich. Jag hittade fläskkotletter för halva priset, 12CHF/kg alltså ca 80kr/kg, så de slog jag till på. Hade läst något blogginlägg om rimmat kött, så tänkte testa om det gjorde någon skillnad på kotletterna.

På fredagen la jag en av de två kotletterna i en lätt rimningslag. Jag blandade salt, socker och rosmarin och hällde sedan på kokande vatten. Efter att saltet och sockret hade löst sig ställde jag in lagen i kylen för att svalna. När den var kall, så la jag en av kotletterna i en påse och hällde på lagen. Den andra kotletten la jag i en påse med bara lite rosmarin för att kunna avgöra skillnaden.

Jag hade också läst ett recept från Heston Blumenthal på rostad potatis som skulle bli otroligt knaprig. Blumenthal driver den världsberömda restaurangen The Fat Duck i England och är känd för att experimentera med råvarorna.

Jag började med att skölja potatisarna och kokade dem väldigt mjuka. Skalet lät jag vara kvar för att få mycket smak. När de var färdiga delade jag dem i klyftor och skakade runt dem lite för att ruffa upp ytorna lite. Sedan vände jag dem i lite olja och i pesto. Hade ingen olivolja, men det hade nog varit godare. Efter det fick de ligga i ugnen i ca 40min på 200°C och efter halva tiden så rörde jag runt lite.

Kotletterna stekte jag bara i lite smör. Efter kotletterna så la jag i hackad schalottenlök och ett hackat äpple i pannan och fräste. Jag hällde på lite äppelmust som jag köpt på marknaden i Oerlikon och fräste ner till en lite kompott.


Allt blev mycket gott. Rimningen märktes verkligen. Den rimmade kotletten var nästan dubbelt så så tjock som den icke rimmade, mycket mör och smakrik. Dock kommer jag nog skippa rosmarinen nästa gång och låta smaken från köttet komma fram mer. Till detta drack jag ett vin för 5,65CHF, d.v.s. ca 40kr och det smakade faktiskt ganska bra.

Till kaffet så hade jag köpt tre stycken Luxemburgli; en hallon, en karamell och en champagne. 


De är inte särskilt stora. Kanske halva diametern jämfört med den franska kusinen Macaron, men de är ganska lagom.


Nästa gång jag hittar billiga kotletter ska jag försöka långlaga dem med sous vide-teknik och se hur det blir!


lördag 9 oktober 2010

Så gott, ganska enkelt!

Ojojoj, va gott det är med kronärtskocka. Om man ser till tid spenderad att tillaga och resultat, så hamnar de nog väldigt högt upp.

Idag var jag på torget och köpte en kronärtskocka. De hade stora fina och inte lika torra som de på Migros. Man bryter bara av stammen. Det är bättre att bryta än att skära eftersom man får med lite fibrer som man vill bli av med. Sedan är det bara att koka i en halvtimme i lättsaltat vatten med saften av en citron. Att man har citron i är för att få finare färg på skockan när den är klar.

Istället för att bara servera den enklast möjligt med smör och lite salt, så gjorde jag en buerre blanc med smak av citron. En buerre blanc är en smörsås eller en familj av smörsåser. Bearnaise och hollandaise kan nog räknas till den familjen.

Man tar helt enkelt och hackar en scharlottenlök fint lägger ner i en kastrull tillsammans med lite vitt vin, citronsaft och citronskal. Hade i lite svartpeppar och salt också. Man låter detta koka ihop och sedan tar man bort den från plattan. Har i ägggula och värmer det lite på plattan på lägsta temperatur så att allt tjocknar lite. Äggulan får absolut inte koagulera. Sedan vispar man i rumstempererat smör tills det tjocknar. Såsen är inte nyttig, men det är bara att intala sig att det är mindre smör än om man hade enbart haft smör och salt till.


  Klart! Serveras med ett glas vitt vin!
En Guete!

fredag 1 oktober 2010

Pastagratäng med kikärtor och spenat. Första fullträffen!

Det kanske inte låter så flashigt, men detta var otroligt gott! Började fundera lite på om man skulle göra något med spenat. Spenat är ingen av mina favoriter direkt. Jag tycker den har en ganska fadd smak, men på något sätt tyckte jag ändå att det skulle passa ihop med kikärtor. Sedan kom jag på att hummus är ju smaksatt med bland annat vitlök och citron, så det fick det bli. Tänkte att citronen nog kunde fräscha upp smaken lite. 

Pastagratängen är gjord på samma sätt som min förra pastagratäng. I stora drag så mosade jag kikärterna lite lätt. Lämna gärna lite större bitar också så får man något att bita i. Jag hackade en gullök och en vitlök och blandade i. Sedan blandade jag i hackad spenat, creme fraise, lite mjölk. Rev citronskal från en stor citron och smaksatte med salt och citronsaft. Tror jag använde nästan all saft från citronen.

Sedan var det bara att blanda i pastan, på med lite extra mjölk så att det täckte och strö på riven ost. Ca 20 minuter på 175-200°C.


En Guete!

onsdag 29 september 2010

Zucchinibiffar med bönmos i mitten

I förrgår testade jag att göra en slags zucchinibiffar. Fick iden från några squaschplättar jag hade sett på nätet. 

Först rev jag zucchini och hackade lök fint. Detta blandades med ägg, mjöl och smaksattes med salt och peppar. Bönmoset gjordes genom att mosa en burk med berlottibönor och smaksattes med vitlök, rosmarin, salt och peppar. Sedan värmde jag smaklös olja i en stekpanna klickade för en klick med zucchinismet sedan en klick med bönmos och täckte med en klick zucchinismet. När de får fin färg kan man lägga upp dem på en bit hushållspapper, så suger det upp oljan lite mer.

De blev ganska goda, men jag är inte riktigt nöjd. Bönmoset och zucchinismeten hade nästan samma konsistens, så ska nog byta ut bönmoset mot något annat. Kanske frästa champinjoner eller blanda i linser direkt i zucchinismeten. Zucchinin släppte också ganska mycket vatten när jag hade på saltet, så jag fick ha i en hel del mjöl. Nästa gång ska jag vattna ur dem innan.


torsdag 23 september 2010

Pastagratäng med Berlottibönor, Kikärtor och Champinjoner

Är det något som jag är ganska dålig på så är det att laga vegetariskt, men jag tror nog att jag kommer bli ganska mycket bättre nu under detta året i Schweiz, eftersom köttet är så otroligt dyrt. Dock ska det vara riktigt bra kvalitet(=schweizisk kvalitet) på köttet har jag hört.

Här kommer ett recept på en pastagratäng med berlottibönor, kikärtor och champinjoner och smaksatt med oregano och senap. Tyvärr är jag ganska dålig på att hålla på att mäta upp allt, så ni får göra som jag och köra på känn.



Recept:
1 burk Berlottibönor
1 burk Kikärtor
lite Champinjoner
1 Gul lök
1-2 Vitlöksklyftor
ca 2,5dl Creme fraise
lite Mjölk
Pasta
Riven ost
Senap
Oregano, salt, peppar

Börja med att rensa och skär champinjonerna i ganska grova bitar. Hacka en gul lök och en vitlöksklyfta. Börja med att fräsa champinjonerna utan smör i en panna. Då kommer en massa vätska att försvinna och smaken koncentreras. När det inte kommer lika mycket vätska mer så tillsätt en klick smör och häll i löken. Salta, peppra och ställ åt sidan när löken blivit lite mjuk.

Öppna berlottibönorna och kikärtorna och skölj dem. Lägg dem i en skål och krossa lite grovt. Blanda i champinjon/lök-fräset, creme fraise, lite mjölk och smaksätt med senap, oregano, salt och peppar. Blanda i pastan och lägg i en ugnsfast form. Häll på extra mjölk om det inte ser ut att täcka pastan tillräckligt och strö över riven ost. In i ugnen på 175-200°C tills pastan blir mjuk. Passa så att inte osten blir bränd.

Servera med ett glas schweizisk lättmjölk(2,5%) eller varför inte en Feldschlösschen lager.
En Guete!