lördag 9 oktober 2010

Så gott, ganska enkelt!

Ojojoj, va gott det är med kronärtskocka. Om man ser till tid spenderad att tillaga och resultat, så hamnar de nog väldigt högt upp.

Idag var jag på torget och köpte en kronärtskocka. De hade stora fina och inte lika torra som de på Migros. Man bryter bara av stammen. Det är bättre att bryta än att skära eftersom man får med lite fibrer som man vill bli av med. Sedan är det bara att koka i en halvtimme i lättsaltat vatten med saften av en citron. Att man har citron i är för att få finare färg på skockan när den är klar.

Istället för att bara servera den enklast möjligt med smör och lite salt, så gjorde jag en buerre blanc med smak av citron. En buerre blanc är en smörsås eller en familj av smörsåser. Bearnaise och hollandaise kan nog räknas till den familjen.

Man tar helt enkelt och hackar en scharlottenlök fint lägger ner i en kastrull tillsammans med lite vitt vin, citronsaft och citronskal. Hade i lite svartpeppar och salt också. Man låter detta koka ihop och sedan tar man bort den från plattan. Har i ägggula och värmer det lite på plattan på lägsta temperatur så att allt tjocknar lite. Äggulan får absolut inte koagulera. Sedan vispar man i rumstempererat smör tills det tjocknar. Såsen är inte nyttig, men det är bara att intala sig att det är mindre smör än om man hade enbart haft smör och salt till.


  Klart! Serveras med ett glas vitt vin!
En Guete!

Inga kommentarer: