lördag 27 november 2010

Biff Rydberg med whiskysenapssås

När jag var hemma i Ljungby för någon vecka sedan och firade min far, så fick jag en bit oxfilé med mig ner.

Nu när jag snart måste börja tentaplugga, så tänkte jag att det var dags att laga något riktigt gott. Så det fick bli Biff Rydberg.

Började med att blanda senap och creme fraishe och smakade av med en skvätt whisky och salt och lite vitpeppar. Sedan ställdes såsen in i kylen medan jag gjorde resten.

Potatis skalades och delades i bitar. Dessa lades sen i en skål med kallt vatten för att skölja bort en del stärkelse. En lök skivades i tunna skivor och oxfilén skars i ungefär 2x2cm bitar.

Potatisen råstektes med smör och salt i en stekpanna och ställdes åt sidan. Köttet stektes väldigt snabbt i en het panna med lite smör och smaksattes med salt och svartpeppar. Det är viktigt att pannan är mycket varm eftersom bitarna är tunna och man vill undvika att oxfilén blir genomstekt. När köttet fått fin färg tog jag ur dem ur pannan och la dem att vila i tillsammans med potatisen, för att de skulle hålla värmen.

I pannan där jag stekt köttet tog jag nu och stekte löken tills den fått gyllenbrun färg. Detta för att den ska suga upp lite av alla de goa smakerna som köttet lämnade kvar.

Sedan var det bara att lägga upp. Började med potatis i botten, följt av köttet och löken. Såsen placerade jag runt omkring. För att det ska bli en riktig Biff Rydberg ska man ha en äggula på toppen också.



Till detta drack jag ett rött vin, en ripasso från Valpolicella.
Det blev riktigt gott och i såsen kände man en liten brytning av whisky.

En Guete!

Inga kommentarer: