Idag hade jag tänkt att skriva om vad jag lagade förra lördagen. Det var första gången jag lagade något helt kött här nere i Zürich. Jag hittade fläskkotletter för halva priset, 12CHF/kg alltså ca 80kr/kg, så de slog jag till på. Hade läst något blogginlägg om rimmat kött, så tänkte testa om det gjorde någon skillnad på kotletterna.
På fredagen la jag en av de två kotletterna i en lätt rimningslag. Jag blandade salt, socker och rosmarin och hällde sedan på kokande vatten. Efter att saltet och sockret hade löst sig ställde jag in lagen i kylen för att svalna. När den var kall, så la jag en av kotletterna i en påse och hällde på lagen. Den andra kotletten la jag i en påse med bara lite rosmarin för att kunna avgöra skillnaden.
Jag hade också läst ett recept från Heston Blumenthal på rostad potatis som skulle bli otroligt knaprig. Blumenthal driver den världsberömda restaurangen The Fat Duck i England och är känd för att experimentera med råvarorna.
Jag började med att skölja potatisarna och kokade dem väldigt mjuka. Skalet lät jag vara kvar för att få mycket smak. När de var färdiga delade jag dem i klyftor och skakade runt dem lite för att ruffa upp ytorna lite. Sedan vände jag dem i lite olja och i pesto. Hade ingen olivolja, men det hade nog varit godare. Efter det fick de ligga i ugnen i ca 40min på 200°C och efter halva tiden så rörde jag runt lite.
Kotletterna stekte jag bara i lite smör. Efter kotletterna så la jag i hackad schalottenlök och ett hackat äpple i pannan och fräste. Jag hällde på lite äppelmust som jag köpt på marknaden i Oerlikon och fräste ner till en lite kompott.
Allt blev mycket gott. Rimningen märktes verkligen. Den rimmade kotletten var nästan dubbelt så så tjock som den icke rimmade, mycket mör och smakrik. Dock kommer jag nog skippa rosmarinen nästa gång och låta smaken från köttet komma fram mer. Till detta drack jag ett vin för 5,65CHF, d.v.s. ca 40kr och det smakade faktiskt ganska bra.
Till kaffet så hade jag köpt tre stycken Luxemburgli; en hallon, en karamell och en champagne.
De är inte särskilt stora. Kanske halva diametern jämfört med den franska kusinen Macaron, men de är ganska lagom.
Nästa gång jag hittar billiga kotletter ska jag försöka långlaga dem med sous vide-teknik och se hur det blir!
1 kommentar:
Vad gott det ser ut att vara! =)
Skicka en kommentar