måndag 21 mars 2011

Lapin au vin

Här nere i Schweiz säljs det en del kaninkött, mest har köttvagnen på torget, men också affärer som Coop och kötthandlare får in det regelbundet varje vecka. I Sverige har kaninkött ett oförtjänt rykte om att vara inte vara gott. Det sägs att köttet är sötaktigt, men det beror på vad kaninen har ätit. Det dåliga ryktet grundar sig nog mest i att man var tvungen att äta kanin under ransoneringsåren kring andra världskriget.

Dock under senare år har trenden ändrats och även i Sverige ökar försäljningen av kaninkött.

Jag köpte helt enkelt lite grytbitar av kanin. Det var i princip framdelskött, som var grovstyckat. Då en kanin är ganska liten, blev grovstyckningen mer till att kaninen var delad i ett par delar.

Först vändes kaninbitarna i mjöl och frästes tillsammans med två hackade vitlöksklyftor i en stekpanna. Samtidigt frästes en hackad gullök i en gryta och när köttet fått lite färg lades det ner i grytan. En skvätt vitvin tillsattes i stekpannan, så att man fick med alla goda smaker därifrån. Lite mer vitvin tillsattes i grytan, tillsammans med lite vatten, creme fraiche och lite grädde.

Jag hade också i en liten bit hackat Tyroler speck(köpt i Österrike och förmodligen billigare än bacon/sidfläsk här i Schweiz). Jag lät också ett lagerblad koka med och hade i timjan, svartpeppar och salt.

Detta fick sedan småsjuda i ca en och en halv timme. Därefter smakades grytan av med lite, lite dijonsenap och hackad persilja. Till grytan hade jag pasta.

Pasta blir alltid dåligt på bild. Det är mer sås än det ser ut.

Det blev mycket gott. Kanin var ganska milt i smaken och liknade kyckling, men det hade lite större fibrer och smakade lite mer kött. Tycker det var ett bra val att välja att göra sås på vitt vin, då det blev lite mildare och tog inte över så mycket.

Kanin är något som jag verkligen kan tänka mig att äta igen och jag hoppas att jag kommer få se det någon gång i Sverige.

Inga kommentarer: